Kali Linux

Yayınlandı

Kali linux sistem gereksinimleri minimum ve tavsiye edilen donanımları tespit etmenizi ve bilgisayara doğru parçayı takmanızı sağlamaktadır. Alttaki iki başlıkta kurulum yapabilmeniz için minimum sistem gereksinimlerini görecek, veya maksimum performansı alabilmek için önerilen sistem gereksinimlerine bakacaksınız. Bir kali linux kurmadan önce bu değerleri de incelemenizi öneriyorum.

Minimum sistem gereksinimleri:

  • İşlemci : i3 serisi veya amd e1 64 bit işlemciler ve daha iyisi
  • ram : 2 gb
  • kurulum kaç gb : (64bit 3.7 gb) (32 bit 3.2 gb)
  • ekran kartı : i386 ve amd64 mimarileri 2 gb ekran kartı
  • cd-dvd sürücüsü veya bir usb bellek
  • depolama alanı : 50 gb hdd
  • ekran çözünürlüğü: 1024 × 768 px

Önerilen ve tavsiye edilen sistem gereksinimleri:

  • İşlemci : i5, i7 serisi veya amd e450 64 bit işlemciler ve daha iyisi
  • ram : 8 gb ve daha yükseği
  • kurulum kaç gb : (64bit 3.7 gb) (32 bit 3.2 gb)
  • ekran kartı : i386 ve amd64 mimarileri 4 gb ekran kartı
  • cd-dvd sürücüsü veya bir usb bellek
  • depolama alanı : 50 gb ssd
  • ekran çözünürlüğü: 1920 × 1080 px hd

Kali linux işletim sistemlerinin minimum sistem gereksinimleri ortalama bir bilgisayar donanımını karşılayacak kadardır. Günümüzde herhangi bir intel i3 işlemciye sahip bilgisayara bu yazılım kurulur. Ancak asgari sistem gereksinimleri daha düşük bir bilgisayarı olanların incelemesi için de minimum donanım özelliklerini açıklamaktadır. Buna göre bilgisayarınızda 2 gb ram bulunmalıdır. Ayrıca i386 ve amd64 mimarileri destekleyebilen en az 2 gb ekran kartı olmalıdır. Bunun yanı sıra en az 50 gb depolama alanı da olmalıdır.

kali linux

Daha iyi bir performans için tabii ki sınır yoktur. Ancak test edilen değerlere baktığımızda İntel i5 işlemciler ve daha üstündeki i7, i9 gibi güçlü işlemciler takıldığında linux performansı artacaktır. Ayrıca 8 gb ram takmak iyi bir performans alabilmek için en alt seviyedir. Eğer ekrandaki verilerin, resimlerin, pencerelerin daha hızlı açılmasını istiyorsanız bilgisayarınızda mutlaka bir ssd kart olmalıdır. Kurulum da bu karta yapılmalıdır. Ayrıca 4 gb ekran kartı almışsanız oyun oynamaktan daha çok işletim sisteminin hızına olan etkisini net görmenizi sağlayacaktır. Kali’nin en güzel yanlarından biri de bir internet bağlantısına ihtiyaç olmadan kurulum yapılabilmesidir. Biliyorsunuz ki, diğer windows işletim sistemleri bir internet bağlantısı olmadan kurulamazlar. Çünkü bir aktivasyona ihtiyaç duyarlar. Oysa kali’de bu yoktur.

Kali linux için gereken sistem bilgilerini bilmiyorsanız, bilgisayarınızdaki donanım özelliklerini bulmanız ve kurulum için gereken verileri görmeniz için sistem gereksinimleri bulma programı kurmayı deneyebilirsiniz. Çünkü bu program ile aradığınnız verileri sadece tek tuş ile görürsünüz. O halde programı mutlaka yükleyin ve bu sayede doğru sistem gereksinimlerini aldığınızdan emin olun.

Yorumlar

  1. Linuks işletim sistemi bence her bilgisayara yükleniyor. Windows ürünleri gibi bilgisayar seçmiyorlar. Tabiki zaman geçtikçe yeni donanımlar çıktıkça eskiyen bilgisayarlara yeni yazılımları yüklemek zorlaşacaktır. Ancak Kali bu konuda en uyumlusudur diyebiliyorum. Ama yine de eski bir bilgisayara yeni bir sürüm yüklemek ne kadar akıllıcadır o da tartışılır derseniz ona varım. 64 bit veya 32 bit olarak her türlü bilgisayara yüklendiği için Kali’yi tek geçerim. Üstelik lisans sorunu da yok. Daha ne olsun. Bazen soruyorlar Kali Linux kaç GB yer kaplıyor diye. Emin olun Windows’tan daha düşük. Mesela Kali’nin ISO kurulum dosyası 4.3 GB . En küçük dosya boyutu olan işletim sistemidir diyebilirim. Yani 8 GB lik Windows 11 mi yüklersiniz yoksa gereksiz program içermeyen 4 GB lik bir Kali mi yüklersiniz. Elbette Kali daha iyidir. Amaca göre kim ne yüklerse yüklesin işletim sistemlerinde yeni bir macera olmadığı sürece daha az işlemci yoran daha iyisidir diyebilirim. Bu konuda da daha az yer kaplayanlar elbetteki daha iyi sonuç verecektir. Yorum sizin…

Bu yazı için yorum yapma süresi doldu.