2025 bayram tatilleri ne zamana denk gelir, hangi gün olursa hafta sonuna birleşir, dini ve resmi bayramlar hangileridir gelin birlikte bakalım. Her şeyden önce 2025 yılı, dini ve milli bayramlarla dolu bir yıl olarak Türkiye’deki resmi tatillerin anlamını ve önemini en iyi hissettiren bir yıl olacağını umuyoruz. Hem geçmişteki tarihi olayların anıldığı ve hem de dini vecibelerin yerine getirildiği tatiller, toplumsal birlik ve beraberlik ruhunu pekiştiren günler olarak kutlanmaya devam edilecektir.
Bu bağlamda sadece 2025 yılı için söyleyecek olursak Türkiye’de toplam 16 gün resmi bayram tatili bulunuyor. Bu tatiller, milli bayramlar, dini bayramlar ve önemli tarihlerden oluşuyor. Her biri, ülkenin tarihini ve kültürel değerlerini yaşatmaya devam ediyor. O halde 2025’te hangi resmi tatiller varmış gelin birlikte bakalım :
2025 bayram tatilleri :
- Yılbaşı tatili : 1 Ocak (Çarşamba)
- Ramazan bayramı arifesi : 29 Mart (Cumartesi)
- Ramazan bayramı : 30-31 Mart ve 1 Nisan (Pazar, Pazartesi, Salı)
- Ulusal egemenlik ve çocuk bayramı : 23 Nisan (Çarşamba)
- Emek ve dayanışma günü : 1 Mayıs (Perşembe)
- Atatürk’ü anma gençlik ve spor bayramı : 19 Mayıs (Pazartesi)
- Kurban bayramı arifesi : 5 Haziran (Perşembe)
- Kurban bayramı : 6-7-8-9 Haziran (Cuma, Cumartesi, Pazar, Pazartesi)
- Demokrasi ve milli birlik günü : 15 Temmuz (Salı)
- Zafer bayramı : 30 Ağustos (Cumartesi)
- Cumhuriyet bayramı : 28-29 Ekim (Salı, Çarşamba)
1 Ocak 2025 yılbaşı tatili
Türkiye’de yeni yılın başlangıcı olan 1 Ocak Çarşamba 2025 yılının ilk günüdür. Pek çoğumuz yılbaşında bir önceki yılı geride bırakıp, yeni umutlarla bir sonraki yani 2025 yılana bu önemli günde geçiyoruz. Özellikle İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerde yılbaşı kutlamaları daha şatafatlı yapılıyor. Hatta sokaklar gece karanlığını aydınlatacak ışıklarla süsleniyor. Arkadaşlarımız veya ailemizle bir araya geliyoruz. Bir kısım insanlar da bunun aksine yıl başı kutlamasını tasvip etmeyip, akşam saatlerinden başlamak üzere gece yarısına dek dua ediyor, namaz kılıyor ve kuran okumak ile meşgul oluyor. Yani kimisi yıl başını kutlamalarla kimisi de dualarla geçirmiş oluyor. Ancak tabi bunlarla sınırlı kalmayanlar da var.
Sırasıyla insanların bu günde neler yaptığına bakacak olursak şunları görmüş oluyoruz :
Yılbaşında neler yapılıyor :
- Çoğunluğunu belediyelerin organize ettiği ve genelde sadece büyük şehirlerde gördüğümüz yılbaşı partileri ve konserler düzenleniyor. 2025 yılbaşı konserleri özellikle daha fazla talep görüyor diyebilirim.
- Bazılarımız aile olarak veya arkadaşlarımızla bir araya gelip evde ya da restoranlarda toplanıp, gece yarılarına kadar eğlenip, yeni yılı saat 12’de geri sayım yaparak karşılıyoruz.
- Özellikle şirketler veya belediyelerin organize ettiği havai fişek gösterileri yapılıyor. Mesela İstanbul boğazında, boğaz köprüsünde havai fişek gösterilerini her yıl görüyoruz. Böyle bir kutlama yapmak isterseniz yeni yıla boğaz kenarındaki balık restoranlarında geçirebilirsiniz.
- Dünyada bu daha fazla yapılıyor olsa da ülkemizde de arkadaşlar arasında gördüğümüz yeni yıl hediyeleri veriliyor. Hediyeler küçük maliyette ve yeni yılın mutluluk getirmesini andıracak türde oluyor. Böyle bir hediye alacaksanız basit düşünün derim.
- Televizyon kanalları özel yılbaşı programları ve eğlence şovları yayınlıyor. İbo şov, Kanal D yılbaşı özel programı , TRT 1 canlı yayın yılbaşı gecesi gibi talep gören yayınlar çok izleniyor.
- Mütedein kesim gece boyu ibadet ile meşgul oluyor. Özellikle akşam namazından sonra başlayan yılbaşı sohbetlerine katılan cemaatler oluyor. Yada bir kısım insanlar da evinden bu tür vaazları dinliyorlar. Bazıları ise kuran okumakla meşgul oluyor. Namaz kılanlar da oluyor. Bu ise gece saat 12:30 ‘a kadar sürüyor. Yılbaşını ibadet ile geçiren kısım olarak dindar olmayanların yaptığı adetleri yapmamak ve vaktini ibadet ile geçirerek dini hassasiyete önem veriyorlar.
30-31 Mart ve 1 Nisan 2025 Ramazan Bayramı
2025 Ramazan Bayramı 30 Mart’ta başlıyor ve toplam 3 gün süreceği için 1 Nisan’da sona eriyor. Ancak öncesinde 5 Mart 2025 tarihinde Arife Günü olarak insanlar bayram hazırlıkları yapıyor. İlk gün bayram sabahı camilerde bayram namazı kılınıyor, ardından aile ziyaretleri ve hayır işleri yapılıyor. bazı yerlerde özellikle köylerde camiden sonra mezarlıklarda dualar okunuyor. Ramazan boyunca tutulan oruçlar sona erdiği için bu bünlerde manevi bir arınma süreci yaşanıyor.
Ramazan Bayramında neler yaparız :
- Bayram namazı sabah erken saatlerde camilerde kılınıyor.
- Aile büyüklerinin elleri öpülüp, bayram ziyaretleri yapılıyor.
- Çocuklara bayram harçlıkları veriliyor.
- Bayram sofraları kurularak komşular ve aileler bir araya geliyor.
- Hayır kurumlarına ve ihtiyaç sahiplerine yardım ediliyor.
23 Nisan 2025 ulusal egemenlik ve çocuk bayramı
Çocukluktan aşina olduğumuz, trampetlerle sokak turu atarak kutladığımız bu gün Atatürk’ün çocuklara hediye ettiği çocuk bayramıdır. Bu sebeple her yıl olduğu gibi 23 Nisan 2025 Çarşamba günü de ülkenin her yerinde kutlanıyor. Bu hediye 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılması ile başlamıştır. Bu gün hem Türkiye’nin egemenliğini simgeliyor hem de Mustafa Kemal Atatürk tarafından çocuklara armağan edildiği için Çocuk Bayramı olarak kutlanıyor. Okullarda ve meydanlarda törenler düzenleniyor, çocuklar sahnede oyunlar oynuyor ve dünya çocukları bu etkinliklere katılıyor.
Çocuk bayramında neler yapılıyor :
- Okullarda çocukların katılımıyla resmi törenler düzenleniyor.
- Dünya çocuklarının katıldığı şenlikler ve gösteriler yapılıyor.
- TBMM’de temsili olarak çocuklar oturuma katılıyor.
- Çeşitli şehirlerde çocuklar için festivaller ve eğlence etkinlikleri düzenleniyor.
- Okul müsamereleri ve dans gösterileri yapılıyor.
1 Mayıs 2025 emek ve dayanışma günü
İşçi bayramı diye bildiğimiz 1 Mayıs’ta emek ve dayanışma günü olarak işçi haklarının vurgulanması için kutlamalar yapılması gerekiyor. Ancak malesef her yıl bu bayram sokak çatışmalarına dönüşüyor. Haklarını araması gerken işçilerin yerine farklı örgütler sloganlar atıyor ve hükümeti hedefleyen çatışmalara yol açıyor. İşçi bayramı olarak kurulan bu gün günümüzde çatışmalar günü olarak anılıyor. Oysa işçiler, sendikalar ve emekçiler, dayanışma ruhunu güçlendirmek,çalışma şartlarının iyileştirilmesini dile getirmek için mitingler ve yürüyüşler yapması gerekiyor. Fakat günümüzde kutlanamayan bir bayram olarak hala amacının dışına çıkmaya devam ediyor. Umarım 1 Mayıs 2025 Perşembe günü bir ilk olur da Türkiye’de işçi sınıfı, bu günü birlik ve beraberlik içinde kutlayabilir.
İşçi bayramında neler görüyoruz :
- Büyük şehirlerde işçi sendikalarının organize ettiği mitingler ve yürüyüşler yapılıyor sloganlar atılıyor.
- Televizyonlarda göremesek te başarabilenler işçi haklarına dikkat çeken toplantılar, forumlar ve paneller düzenleniyor.
- Sendikalar tarafından işçilerin sosyal haklarına yönelik talepler dile getiriliyor.
- Toplumsal dayanışma ve birlik mesajları vurgulanıyor.
- Sanatçılar ve yazarlar, işçi hareketlerine yönelik etkinliklere katılıyor.
- Sokak çatışmaları çıkıyor camlar çerçeveler iniyor, arabalar yakılıyor, çatışmalar çıkıyor.
19 Mayıs Atatürk’ü anma gençlik ve spor bayramı
Her yıl Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkarak Kurtuluş Savaşı’nı başlattığı 19 Mayıs 1919 günü, Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanıyor. Yine bunlardan biri olarak 19 Mayıs 2025 Pazartesi günü de aynı şekilde kutlanacak bir spor bayramıdır. Bu tarihte gençler spor etkinliklerine katılıyor, anma törenleri düzenleniyor ve Atatürk’ün gençlere emaneti coşkuyla yaşatılıyor.
Spor bayramı nasıl kutlanıyor :
- Stadyumlarda gençlerin katıldığı spor etkinlikleri düzenleniyor.
- Caddelerde fener alayları ve meşaleli yürüyüşler yapılıyor.
- Resmi anma törenlerinde Atatürk anıtlarına çelenk bırakılıyor.
- Okullarda ve üniversitelerde gençlerin düzenlediği gösteriler ve sahne performansları sergileniyor.
- Cumhurbaşkanlığı himayesinde özellikle Samsun’da büyük kutlamalar gerçekleştiriliyor.
6-7-8-9 Haziran 2025 kurban bayramı
Dört gün sürecek olan 2025 Kurban Bayramı 6 Haziran 2025’‘te başlıyor. Arife günü olan 5 Haziran’da da bayram hazırlıkları yapılıyor. Bayramın ilk günü kurbanlıklar kesiliyor ve paylaşmanın ve yardımlaşmanın örneğini sergiliyorlar. Ayrıca bayram boyunca aile ve akraba ziyaretleri yapılıyor, ihtiyaç sahiplerine et dağıtılıyor. Bu şekilde 4 gün kaynaşma sürüyor.
Kurban bayramı nasıl kutlanıyor :
- Kurban kesim yerlerinde kurbanlıklar kesiliyor, etler dağıtılıyor.
- Aileler, akrabalar ve dostlar bayram ziyaretleri yapıyor.
- Bayram namazı sabahın erken saatlerinde camilerde kılınıyor.
- Komşulara ve ihtiyaç sahiplerine kurban eti dağıtılıyor.
- Çocuklar bayram harçlığı alıyor, tatlılar ve yemekler ikram ediliyor.
15 Temmuz 2025 Demokrasi ve Milli Birlik Günü
Türkiye vatandaşları 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimini atlatmanın verdiği mutluluk ile bu anlamlı günde o günü anıyor ve demokrasiye olan bağlılığını vurguluyor. 15 Temmuz’da insanlar meydanlarda toplanıyor, demokrasi şehitleri anılıyor ve ülke genelinde tv yayınlarında birlik ve beraberlik mesajları veriliyor.
15 Temmuz’da neler yapılıyor :
- 15 Temmuz şehitleri için anma törenleri düzenleniyor.
- Meydanlarda toplu yürüyüşler ve demokrasi nöbetleri yapılıyor.
- Cumhurbaşkanlığı ve devlet erkanı tarafından anma programları düzenleniyor.
- Camilerde şehitler için dualar okunuyor.
- Şehitlikler ziyaret edilip, kabirlere çiçekler bırakılıyor.
30 Ağustos 2025 Zafer Bayramı
Türkiye’nin ilk kuruluş zamanından beri gelen Büyük Taarruz Zaferi 30 Ağustos tarihleinde kutlanıyor. Türk halkı, bağımsızlık mücadelesinin zaferle sonuçlandığı bu günü yaşlısıyla genciyle büyük bir coşkuyla yaşıyor. Bu özel günde askeri törenler düzenleniyor, bayraklar dalgalanıyor ve halk şehir meydanlarındaki kutlamalara katılıyor.
Zafer Bayramı neler yapılıyor :
- Anıtkabir’de resmi devlet töreni düzenleniyor.
- Askeri geçit törenleri ve hava gösterileri yapılıyor.
- Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gövde gösterisi olarak nitelendirilen etkinlikler düzenleniyor.
- Bayraklarla süslenen şehirlerde, halk kutlamalara katılıyor.
- Anıtlara çelenk bırakılarak şehitler anılıyor.
29 Ekim 2025 Cumhuriyet Bayramı
Bu tatil aslında 29 Ekim 2025 günü olan Cumhuriyet bayramının genişletilmesiyle 28 Ekim öğleden sonra başlıyor. Sonraki gün ise 29 Ekim de Cumhuriyet Bayramı kutlamaları şeklinde devam ediyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu bu kapsamda her yıl olduğu gibi 2025’te de büyük bir coşkuyla kutlanıyor. Törenler, fener alayları ve kutlamalar gibi coşkunsal etkinlikler tüm ülkede ve televizyon kanallarında özenle yapılıyor. Cumhuriye Bayramımızın kutlamalarının bir parçası olan bayraklar evlerin cephelerine asılıyor ve her yer ay yıldız oluyor.
29 Ekim nasıl kutlanıyor :
- Anıtkabir’e resmi ziyaretler düzenleniyor.
- Meydanlarda fener alayları ve havai fişek gösterileri yapılıyor.
- Cumhurbaşkanlığı himayesinde resmi geçit törenleri düzenleniyor.
- Okullarda Cumhuriyet konulu gösteriler ve kutlamalar gerçekleştiriliyor.
- Şehirlerde ve köylerde evler, iş yerleri ve meydanlar Türk bayraklarıyla süsleniyor.
Gördüğünüz gibi 2025 bayram tatilleri Türkiye’nin dini ve milli değerlerini de dolu dolu yaşatmaya devam ediyor. Halkımız böyle günlerde hem geçmişlerini hatırlıyor hem de geleceğe umutla bakıyorlar. Ancak özellikle 2000’li yıllardan sonra kültürel ziyaretler azalmaya ve eğlence amaçlı tatiller çoğalmaya başladığı için bu kutlamalara verilen önem de gittikçe azalıyor. Daha anlamlı kutlamalar yapmanız dileğiyle esen kalın.
Şunlar da ilginizi çekebilir :
- 2025 bayram tatilleri
- jpg resimlerin boyutunu basitçe düşürme programı
- Grand Theft Auto 6
- Black Myth Wukong
- Ortalama bir oyun bilgisayarı RAM’ı kaç GB olmalı
- 2025 te çıkan yeni oyunlar kaç gb olacak
- App plaka kullanımı neden yasaktır
- 1 GB RAM Windows 7 kaldırır mı
- Windows 7’yi kurmak için gerekli disk alanı ne kadar olmalıdır
Yorumlar
Bu yazı hakkında henüz yorum yapılmamış.
Yorum